KICK-OFF voor 3 nieuwe BIN's in Knokke

Gepubliceerd op 29 april 2023 om 18:47

Het gemeentebestuur, de lokale politie en geëngageerde inwoners slaan de handen in elkaar en richten drie nieuwe buurtinformatienetwerken (BIN) op. Het gaat om netwerken in de zones Duinenwater-Park 58-Krommedijk, Laguna-Heulebrug-Ramskapelle en Oud-Knokke-Oosthoek. Knokke-Heist heeft, naast enkele netwerken voor zelfstandigen, in 2020 ook al ervaring opgedaan met een BIN in Westkapelle. In het BIN staat, met het oog op de realisatie van een veilige buurt, een goede informatie-uitwisseling tussen het politieteam en de inwoners centraal.

“Samenwerken met de burger is belangrijk”, steekt korpschef Steve Desmet van wal. “We zijn afhankelijk van de informatie van de inwoners om professioneel politiewerk te kunnen afleveren. De inwoner is een belangrijke schakel in die informatiedeling. Een warme samenwerking zorgt voor een goede veiligheid: daar staat het BIN voor.”

Buurtinformatienetwerk
Het buurtinformatienetwerk is een samenwerking tussen de lokale politie en haar inwoners. In het netwerk wisselen het politieteam en de leden wederzijds informatie uit. De inwoners engageren zich om verdachte situaties te melden, en de lokale politie informeert hen via telefonische oproepen over inbraken, diefstallen, vermiste personen en verdachte handelingen. Er worden via mail ook preventieve boodschappen verspreid. De werking van het BIN is volledig gratis voor de leden.

“Als een van de allerlaatste miliciens vind ik het belangrijk mijn burgerplicht te doen”, zegt Olivier De Cokere, BIN-coach voor Duinenwater-Park 58-Krommedijk. “We moeten de gemeente Knokke-Heist zien als een schip, een thuis die we allemaal samen bevaren. Netwerken opbouwen is heel belangrijk als het over veiligheid gaat. Het principe horen, zien en melden is hier heel belangrijk.”

Het politieteam maakt gebruik van BE-Alert om de leden te bereiken. Ook het gemeentebestuur maakt gebruik van het alarmeringssysteem om de inwoners in een noodsituatie te verwittigen.

Lid worden
Inwoners die graag lid worden van dit gratis initiatief, kunnen zich via de website van de lokale politie Damme/Knokke-Heist inschrijven.

“Graag doe ik een warme oproep aan de burgers om lid te worden van dit netwerk”, motiveert burgemeester Piet De Groote. “Soms heerst er een klimaat onder de mensen dat ze zich niet veilig voelen. Bijvoorbeeld omdat ze al enkele dagen een wagen in het straatbeeld zien die ze niet kennen. Als ze de politie meteen contacteren over verdachte situaties, personen of wagens dan kan er kort op de bal worden gespeeld. Via een oproep of sms kan de politie ook alle leden alarmeren."

Inwoners kunnen met vragen terecht bij:
•   Laguna-Heulebrug-Ramskapelle | BIN-coach Dascha Derudder (bin.dascha@gmail.com) & adjunct-coach Frederik Lammens (bin.frederik@gmail.com)
•   Oud-Knokke-Oosthoek | BIN-coach Caroline De Block (bin.caroline67@gmail.com) & adjunct-coach Robert Schlüter (robin@hotelstpol.be)
•   Duinenwater-Park 58-Krommedijk | BIN-coach Olivier De Cokere (bin.olivierd@gmail.com) & adjunct-coach Rita Dries (vanhoutert.raoul@gmail.com)
•   de dienst Politionele preventie (PZ.DKH.HHOO@police.belgium.eu).

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.