Heel wat stuurgroepen van de bestaande BuurtInformatieNetwerken organiseren op regelmatige basis interessante acties, de moeite om op te vallen en in de kijker te staan !

Alle informatie hierna:


BIN's van Kalmthout verenigen zich rond het thema "CyberCrime" en organiseren een geslaagd weekend in de oude kerk van St.-Jozef (Heide Kalmthout)

zie VERSLAG en foto's

Kalmthout 17-18/3/2023


BIN-Bomenwijk en wijkcomité versterken elkaar al 5 jaar en dat is goed voor saamhorigheid in de wijk.

KAPELLEN - Nieuwsblad 23/12

BIN-Bomenwijk is een van de BIN’s in politiezone Noord. Opmerkelijk is dat die helemaal samenvalt met het werkgebied van het plaatselijke wijkcomité. Na vijf jaar zorgen BIN en wijkcomité nog altijd voor wederzijdse versterking.

BIN of buurtinformatienetwerk is een samenwerking tussen burgers en politie, waarbij de veiligheid in de buurt centraal staat. In de politiezone Noord (Stabroek en Kapellen) zijn er op dit moment 24 BIN’s actief. Opvallend aan BIN Bomenwijk is dat die volledig samenvalt met het plaatselijke wijkcomité en dat is geen toeval.   Wilfried Van Wesenbeeck en zijn buurman Luc Van Beylen, oud-politiehoofdcommissaris in Antwerpen, stonden in 2018 mee aan de wieg van BIN-Bomenwijk. “Toen liep al enkele jaren een erg succesvolle rommelmarkt in de Elzenstraat. Hierbij waren ook heel wat buurtbewoners betrokken, die mee in het BIN-verhaal stapten. Omdat het organiseren van evenementen als een rommelmarkt niet binnen de richtlijnen van een BIN passen, werd beslist om ook een wijkcomité op te richten. Dat overlapt helemaal het grondgebied van BIN-Bomenwijk en telt ongeveer 1500 woningen”, zegt Wilfried Van Wesenbeeck. Een vijftal enthousiaste medewerkers van het wijkcomité namen de organisatie van de rommelmarkt op zich. Door het grote succes werd al snel beslist om ook andere activiteiten te organiseren met als doel de saamhorigheid in de wijk te bevorderen. “Tijdens de kerstperiode, tevens de eerste verjaardag van BIN-Bomenwijk, zorgde het wijkcomité ervoor dat de voortuinen van veel huizen feestelijk werden verlicht. De nieuwjaarsreceptie trok 170 wijkbewoners. Het aantal medewerkers steeg en ook het aantal activiteiten. En dan kwam corona. Om in die periode het contact met onze bewoners te behouden, brachten we een bescheiden wijkkrantje uit en begonnen we ook met een website”, legt Van Wesenbeeck uit.

Wederzijdse beïnvloeding

“De omzendbrief in verband met BIN’s maakt duidelijk dat elke BIN onafhankelijk en neutraal moet werken en in de eerste plaats gericht is op samenwerking tussen burger en politie. Een overlapping van een BIN met een wijkcomité is niet aan de orde van de dag. Dat is jammer, want na vijf jaar ondervinden we nog bijna dagelijks dat de twee elkaar op een positieve manier stimuleren en versterken”, zegt oud-politiehoofdcommissaris Luc Van Beylen.

“Dankzij het wijkcomité sluiten steeds meer wijkbewoners aan bij BIN-Bomenwijk en omgedraaid. Leden van onze BIN vinden ook de weg naar de activiteiten van het wijkcomité”, zegt Wilfried van Wesenbeeck. Ondertussen is het wijkcomité door de gemeente erkend als socioculturele vereniging en is er een positieve samenwerking met het gemeentebestuur van Kapellen.


Alweer een BIN uit Lummen, ditmaal met een "feestdag"

En of het feest was ….. de afwezigen hadden ongelijk. Op donderdag 6 oktober vierde BIN-Geneiken  zijn 5 jarig bestaan: zonder twijfel een voltreffer!

Er waren meer dan 70 enthousiaste aanwezigen, waaronder een aantal nieuwe gezichten, een aantal niet BIN-leden, maar allemaal even positief.

Iedereen kreeg enkele glaasjes prosecco of fruitsap (want jullie wisten het toch, het was ook de dag van de ‘flitscontroles’) aangeboden. En natuurlijk een hapje daarbij. Later ook nog een boterham met spek met daarbij nog een biertje of iets anders.  De rest van het verslag vind je HIER


De BIN's van Lummen organiseren een "get together" met Erika Vlieghe

De verschillende BIN’s van Lummen en het LDC (Lokaal Diensten Centrum) bundelden hun krachten en organiseerden op 21 april 2022 een unieke lezing door Erika Vlieghe. Een mooi aantal deelnemers schreven zich in en, inclusief de helpers, bleven we net onder de 100. Lena (coördinator BIN Geneiken) lichtte de doelstellingen van zowel de BIN’s als het LDC op een duidelijke manier toe. De burgemeester, Luc Wouters gaf daarna een uiteenzetting over hoe onze gemeente de coronaproblematiek heeft aangepakt. En dan natuurlijk kwam Erika aan het woord. Zij bracht een interessante presentatie “Wat was, is, en kan zijn...”, die het publiek kon boeien; daarna volgde een interactieve vragenronde waarbij Erika geen enkele vraag uit de weg ging. De deelnemers konden ook de presentatie aanvragen, wat veelvuldig is gebeurd.

Als afsluiter: ‘Uchteren’ onder de aanwezigen. Vele aanwezigen vonden elkaar terug en babbelden lang bij na deze moeilijke coronaperiode.

Iedere deelnemer kreeg ook enkele cadeautjes, elk om een doelstelling van de inrichters in het daglicht te stellen

 • Een handcrème om onze kapotte handen van de vele corona handgels te herstellen, en een blister Multivitamines om ons immuun systeem te ‘pimpen’. 😊
 • Twee speculaaskoeken van “De Oogst” (Sint Ferdinand) om het ‘lokale’ en het ‘sociale’ te beklemtonen.
 • Een drankje om de mensen terug samen te brengen, en alzo de buurtwerking te bevorderen.

Achterna kregen we veelvuldige felicitaties, zowel op de dag zelf, maar ook daarna per mail. Enige probleem dat zich voordeed: de zaal was slechts op het laatste moment vrij; even erg hectisch, maar door de inzet van de vrijwillige helpers, alles toch nog netjes tijdig klaar. Bedankt hiervoor!

  Op naar de volgende samenwerking: op 17 oktober een informatieavond over ‘Cybercriminaliteit’. Erg actueel en waarschijnlijk nog voor lange tijd. Er kan niet genoeg voor gewaarschuwd worden.

  Je merkt waarschijnlijk terecht op: een BIN doet meer dan alleen maar enkele ‘waarschuwingsberichten’ per telefoon verspreiden.


  BIN Schalbroek-Mellaer zet in op VERKEERSVEILIGHEID

  Na een strijd van drie jaar heeft het buurtinformatienetwerk Schalbroek zijn slag thuisgehaald. Er zijn eindelijk plannen voor een veilige oversteekplaats voor fietsers aan de Schulensebaan. Al worden die wel pas ten vroegste in 2023 gerealiseerd.

  Lees er alles over via deze LINK


  Kalmthout stunt met BIN Evenement !

  De BIN's van de regio Kalmthout organiseerden zaterdag 23/10 een "Veiligheid & Preventie"-beurs, gesteund door de gemeente en de PolitieZone GRENS en door Minister Annelies Verlinden. Een terugblik op deze dag vind je in het lokale krantje Heide Vertelt : klik HIER

  Well Done aan alle organisatoren !!!


  Politie MINOS informeert

  Hoe het niet en hoe het wel moet inzake beveiliging van je woning.

  Alles netjes op een rijtje gezet door de PZ Minos in deze video-opname: klik HIER

  PZ Minos informeert hun BIN-leden eveneens van een inbraakgolf in hun zone in augustus. Lees HIER


  Korpschef Jack Vissers en Burgemeester Maarten De Veuster

  Botermelk in Schoten...

  Maar dat is dan wel de naam van een BIN in Schoten en dat brengt daar het totaal aantal BIN-leden op 14000, als iedereen zich aansluit...

  Yves Stevens beheert BIN Botermelk in de villawijk Koningshof met een werkingsgebied van 24 straten en is een van de spontane ambassadeurs van de BIN-werking. “Ik ben best trots op het feit dat 93 van de zowat 337 gezinnen in onze wijk aangesloten zijn. Dat is toch bijna één op drie”, overloopt hij.

  Lees het volledige artikel (GVA 15/5) HIER

  Yves Stevens


  Vijfde BIN in de gemeente Rumst

  Het vijfde BIN in gemeente Rumst omvat 27 straten in het centrum van deelgemeente Rumst. De coördinatoren van het BIN Rumst Centrum zijn Nathan Van den Eede, Bernard Heylen en Karl Van Oosterwyck. Lees HIER het verslag en klik op de foto voor het gesproken verslag van van Peter Muyshondt, Korpschef PZ Rupel

   


  Geert Vandercruyssen is 25 jaar hoofdcoördinator van het BIN“Samen voor een veiligere buurt”

  Het Buurtinformatienetwerk (BIN) van Deerlijk is 25 jaar jong. Geert Vandercruyssen is er al een kwarteeuw de bezieler en hoofdcoördinator van. “De werking heeft een hele evolutie meegemaakt. Preventie staat meer dan ooit centraal. Ik blijf ervan overtuigd dat een aantal extra ogen voor de politie geen overbodige luxe is.”

  Lees het volledige artikel van De krant van WVL HIER

   


  Met een moderne en kleurrijke affiche - die oproept tot veilig winkelen - zetten de stad Geraardsbergen, BIN-Z en Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde hun partnerschap opnieuw in de verf.

  Het BIN-Z of Buurtinformatienetwerk voor Geraardsbergse zelfstandigen bestaat bijna zeven jaar en telt ondertussen meer dan 130 handelszaken. Binnen dit BIN-Z wordt - in een systeem van wisselwerking - informatie rond feiten van winkeldiefstal, wisseltrucs, uitgifte van vals geld of andere verdachte handelingen aan elkaar doorgespeeld. Dit zorgde de voorbije jaren voor een aanzienlijke daling van het aantal winkeldiefstallen. Lees het artikel HIER


  BIN Oudenaarde steekt een tandje bij !

  BIN Oudenaarde geeft in een communiqué het perfecte voorbeeld om de leden te informeren over de toestand van het BIN. De Coronapandemie heeft ook ingehakt op het wel en wee van het netwerk, zoveel is duidelijk maar Peter Bekaert blaast er op een doeltreffende manier nieuw leven in.  Lees hun BIN-Flash HIER


  Het grootste BIN ligt in Puurs-Sint-Amands !

  Sint-Amands heeft voortaan een eigen Buurtinformatienetwerk (BIN). Het BIN Sint-Amands is het dertiende in de politiezone Klein-Brabant en meteen het grootste met 2.172 woningen. Coördinator Palmans en Joeri Pauwels, Luk van den Berg, Harry De Prouw, Koen Callebaut en Olivier Hamerlinck als ambassadeurs verwijzen ze zo veel mogelijk dorpsgenoten door naar het BIN.

  GVA nam dit op in de krant van 25/11


  Alle BIN-leden van PZ Zara ontvangen een "brandend" bericht . Alle 3260 BIN-leden van de PolitieZone ZARA ontvingen een nieuw preventiebericht met betrekking tot het afsteken van vuurwerk met Kerst en/of Eindejaar. Lees het bericht HIER. Een voorbeeld van communicatie daar bij ZARA !!

   


  BIN Abeel/Broechem en BIN Venus/Oelegem werkten een creatieve boodschap uit voor de 3250 BIN-leden van de politiezone ZARA. Ze informeren hun leden met 7 inbraakpreventietips. Uitstekend alternatief voor de acties rond 1DAGNIET onder de Covid-19 maatregelen !! Klik voor enkele voorbeeldjes uit de 7 tips.